5 Şubat 2010 Cuma

ÇENGEL KAFE

Fotoğraf: Nuran KANSU

Çengel Kafe’den bahsettiğim birçok kişi “Hiç yabancı gelmedi. Yeri neredeydi?” diye sorarken zihinlerinde şehrin sokaklarında dolaşarak kafenin yerini bulmaya çalışıyorlar. Sonra hiç akıllarına gelmeyen, “Çankaya Belediye’sinin arka bahçesinde” yanıtını alınca gözlerinde soru işaretleriyle bana bakıyorlar.

Kafe deyip geçemeyeceğiniz, engellerin aşılabileceğini bir kez daha kanıtlayan mutlu ve sıcacık bir mekan Çengel Kafe.

Kafe, Türkiye’de kendi bünyesinde “Engelliler Müdürlüğünü” oluşturan ilk belediye olarak tanınan Çankaya Belediyesi tarafından, toplumun engelli bireylerini hayata dahil edebilmek, engellilerin ve ailelerinin sorunlarına çözümler bulabilmek ve her vatandaş gibi engellilerin de toplum içinde hak ettikleri yeri alabilmelerini sağlamak amacıyla 2005 senesinde açılmış.

Zihinsel engelli bireylerin mesleki ve sosyal rehabilitasyonunu sağlamak amacıyla açılan kafede, yaşları 20- 40 arası değişen, üçü down sendromlu olmak üzere eğitilebilir zihinsel engelli 14 genç çalışmaktadır.

Projenin sürdürülmesini sağlayan proje sorumlusu, Sosyal Hizmet Uzmanı, Nilay Oğultürk ile eğitim programının uygulanması ve denetlenmesinde görevli, Çocuk Gelişim Uzmanı, İlknur Gündüz, Çengel Kafe’de yapılan çalışmalar ve aşılan engellerden sevinç ve gururla bahsederlerken gözleri parlıyor. Kafedeki gençlerle olan olumlu iletişimleri, sağladıkları sevgi, güven ve neşe dolu ortam, onların sadece bilgi ve deneyimlerini değil aynı zamanda yüreklerini de bu işe koyduklarını gösteriyor.

Her gün saat 8:00-17:00 arası herkese açık olan kafede çalışan gençler, servis yaparlarken pek çok insanla iletişime geçiyorlar. Gençler toplumla kaynaşırken diğer yandan engelli gençlerin toplum tarafından tanınıp anlaşılması da sağlanıyor. Gençlerin daha aktif olabilmeleri ve sosyal becerilerini geliştirmeleri için tiyatro, sergi, konser, sinema, spor, gezi ve yaz aylarında doğa kampları gibi pek çok sosyal etkinlik de haftalık programlarında yer alıyor.

Proje, gençlerin ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfetmeye yönelik hazırlanmış sosyal etkinliklerle kendilerini tanımalarına ve bu doğrultuda deneyim ve becerilerini geliştirmelerinde onlara yardımcı oluyor. Bunun için gençler drama-tiyatro, halk dansları, fotoğraf, ebru sanatı ve spor programlarına katılmakta ve çalışmalarının sonuçlarını sergi ya da gösteriler şeklinde sunmaktadırlar.

Proje, Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen yarışmada 40 proje arasından “Özel Teşvik Ödülü” ve daha sonra da Sağlık Yöneticileri Derneği’nin “Yerel Yönetimlerde Sağlık Hizmetleri Kongresinde” birincilik ödülü almış. Gerek tanıtım ve örnek olması amacıyla gerekse gelecekte yeni proje ve çalışmalara ışık tutması açısından, Çengel Kafe, engellilerle ilgili mesleklerde çalışanlara, üniversitelerin ilgili bölümlerine, yapacakları araştırma, çalışma ve gözlemlere imkan verecek bir mekan olmuş her zaman.

Sorumlu arkadaşların yanından ayrılıp kafedeki yeşil örtülü masalardan birine oturarak ısmarladığım çay ve kaşarlı tostumu beklerken, çalışma önlüğü masa örtüsüyle aynı renkte olan bir arkadaş yapıyor servisi. Kafede işlerin kolay yapılabilmesi için gençler arasında görev paylaşımı renklerle düzenlenmiş. Turuncu, yeşil ve mavi renklerin kullanıldığı kafede masaların örtüleri ile gençlerin çalışma önlükleri aynı renklerde. Herkes sorumlu olduğu masaları üzerindeki çalışma önlüklerinin renklerine göre biliyor. Mavi önlüklüler mavi, turuncu önlükler turuncu ve yeşil önlüklüler yeşil masalara hizmet veriyorlar

Bu sıcacık atmosferi yaşamak için Ziya Gökalp Caddesi, No:47, Kolej-Ankara adresinde Çengel Kafeyi ziyaret edebilirsiniz. Tel: 0312 458 89 00/35 92

Nuran Akkılıç Kansu nuran@oncecocuklar.com
(Bu yazı 05 Şubat 2010 tarihli Cumhuriyet Gazetesi Ankara ekinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder