25 Nisan 2010 Pazar

GÖRSEL DOKUNUŞLAR




9 Nisan 2010 tarihinde Ankara Galeri Soyut’ta, bir resim sergisi açıldı: Ahmet Yeşil’in Görsel Dokunuşlar isimli sergisi.

Ahmet Yeşil, 1954 yılında Mersin’de doğmuş ve halen Mersin’de yaşıyor. Ressam Nuri Abaç ile İlhan Çevik ve Ernür Tüzün’den gerekli resim eğitimini almış. Kısa sürede sanatsal çizgisini saptayan sanatçı, resmi bir yaşam biçimi olarak seçmiş ve bütün zamanını resme adamış. İçinizde ismini duymayanlar varsa, bu onun ürettiklerini size ulaştıramamasından değil, Türkiye’nin sanata ve insana verdiği önemin eksikliğinden kaynaklanıyor. Çünkü o, dünyaca tanınan ve bizi uluslar arası platformlarda başarı ile temsil eden bir sanatçımız. Şimdiye kadar 81’i kişisel olmak üzere 279 sergiye katılmış. Ulusal ve uluslar arası yarışmalarda 17 ödül almış. Dünyada ve Türkiye’de bir çok kurum ve müzede eserleri bulunuyor. Louvre Müzesi SBNA salon sergilerinde resimleri sergilenen ressamlarımızdan biri. Hakkında yazmak istediklerimi buraya sığdırmam zor. En iyisi siz önce, Galeri Soyut’a gidip 28 Nisan 2010 tarihine kadar sürecek olan Görsel Dokunuşlar sergisini izleyin, sonra da www.ahmetyesil.com adresinden hem onun hakkında daha detaylı bilgiye ulaşın, hem de iplerle yarattığı o muhteşem dünyanın sergide göremediğiniz başka örneklerini izleyin.

Ahmet Yeşil, 1972 yılında geçirdiği bir rahatsızlık sonucu yürüme yeteneğini kaybetmiş. Engeli ile değil, sanatı ile tanınmayı istediğini belirtiyor. Engelliler ile ilgili sorunların, engelli dernekleri ya da engelliler ile ilgili etkinliklerle ayrıştırılarak, ötekileştirerek değil, toplumsal, siyasal, demokrat tüm sivil toplum örgütlerinde çalışarak, bu örgütlere katılarak, engellilerin varlıklarının fiziki sorunlar nedeniyle yaratacağı baskı sonucu, çözüleceğine inanıyor. Diyor ki; “Engelliler yaşamda, düşünceleriyle ve ürettikleriyle kendilerini ifade edebildikleri ölçüde yer alacaklardır. O zaman zihinlerdeki engeli kaldırabilirsiniz. Yoksa ne yaparsanız yapın, yaptığınızı da yaşamınızı da ıskalarlar, ıskalarsınız…”

Nazım Hikmet’in Abidin Dino’ya sorduğu soruya onun yanıtı: “Mutluluk üretmektir, kendini özgür ve özgün ifade edebilmektir...”

Ahmet Yeşil, Görsel Dokunuşlar için ise şunları söylüyor:

“Yaşamın gerçekleriyle her an yüzleşme durumumuz, görüntünün anlam değerleriyle yüzleşme biçiminde karşımıza çıkar.

Bu ise yaşamın her boyutundaki görüntüler/yansımalar arasında kendimize ait olanla buluşmamız demektir.

Bulma, buluşma, kavuşma, keşfetme kişinin kendi gerçeğiyle yüzleşmesidir.

Duyguların,olguların insana ait saf, onu özgün kılan gerçeğiyle buluşmasıdır.

Sanatın yarattığı estetik/plastik değerler, dünyaya yansıyan bir atmosfer kurar. Gündelik yaşama kilitlenmiş insanların da, belki hiç ilgilenmedikleri bu yansımaların içinden geçmesi kaçınılmazdır; çünkü görsel olana bakmanın ötesindeki görme biçimi, yaşamı algılayan aklın görsel dokunuşlarıdır. Onları hiç istemese de yakalar, emerek içine soğurur ve beklemediği birileriyle ortak algıya zorlar.

Görsel olan sataşır, örter ve estetik aklın duyarlığına yerleşir.”

Ressam Mehmet Ergüven de, onun eserleri ile ilgili olarak şunları söylemiş:

“Ahmet Yeşil, iplerin suretine gerdiği resim dünyasında usulca hayatını dokur ve hiç kuşkusuz, ‘gerçek’le ilişkisi hep bu yüzden pamuk ipliğine bağlıdır; ama kopmamaya kararlı, çünkü Yeşil’in elinde devamlı kendine düğüm atan bir iliktir bu.”

Ahmet Yeşil’in tuvale iplerle ördüğü dünyada, herkesin, kendi yaşamına dair çok şey bulacağına inanıyorum. Sergiyi ziyaret etmek isteyenler için:

Galeri Soyut Adres: Yıldızevler Mah. Tagore Cad.(4. Cad.) Şehit Mustafa Doğan Sok. 82/A Yıldız-Çankaya. Tel: 4388670

Şule Tüzül
sule.tuzul@isbank.net.tr

(Bu yazı 23 Nisan 2010 tarihli Cumhuriyet Gazetesi Ankara Ekinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder