22 Ocak 2010 Cuma

Engelsiz Sanatçılardan Mektup



Fotoğraf: Zeren Koç
Sanat aslında insanın bu dünyayla yetinmemesi… İnsanın bu dünyayla yetinmemesi ise bu dünyadaki tüm sınırların, engellerin, mesafelerin aşılabilmesidir. Engelsiz Sanatçılar, görme ve duyma engellerini, insanların kafalarında yer eden önyargıları, belki de başlangıçta var olan başarabilir miyim kaygılarını çok başarılı bir şekilde aştılar.

Az görmenin ya da az işitmenin yaşamaya ve üretmeye engel olmadığını çok renkli ve çok sesli çocukların çektiği fotoğraflarda görmek mümkündü. Bu fotoğrafları görmek için Cumhuriyet Gazetesi Kültür Merkezi’ne gelip sergi salonunu gezmişseniz engelsiz sanatla karşılaşmışsınızdır. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nde fotoğraf eğitimi veren Fazlı Öztürk ve asistanlarının az gören çocuklarla yaptığı fotoğraf çalışmalarının sergisi geçtiğimiz Nisan ayında açıldı ve işitme engelli çocuklarla yaptığı fotoğraf çalışmalarının sonucundaki sergi ise Mayıs ayında açıldı. Bu sergilere katılmışsanız aslında kendinize, yaşama, engellere bakışınızı değiştirebilecek önemli bir adım atmışsınız demektir. Yaşamınızın en büyük engelinin aslında önyargılar olduğunu anladığınızda önemli bir dönüm noktasında olduğunuzu fark etmişsinizdir.

Bu dönüm noktasında yapabileceğiniz çok şey olduğunu ve yaşamın olanaklarla dolu bir alan olduğunu görüyorsunuz. Sergilere gelenler engelsiz Sanatçıların çalışmalarına, dayanışmalarına, paylaşımlarına tanık oldular. Bu noktada belki de kendilerine sordular: Biz ne yapabiliriz? Bu sorunun cevabı aslında o kadar çok ki ve bu soru aslında o kadar önemli ve değerli ki…

İnsanların günlük hayatları içerisinde zamanı, maddi sıkıntıları, havanın durumunu engel olarak algıladığı bir zamanda engelsiz sanat sergilerini açan çocukların okullarına, sınavlarına, işitme cihazlarına ya da gözlüklerine rağmen bu fotoğrafları çekmiş olmalarına şaşırmış olabilirsiniz. Bir süre sonra bu şaşkınlığın yerini hayranlık almış olabilir. Sanatla ilgilenen bu çocuklar aslında hepimize yaşamı iyiye, güzele, anlamlıya çevirebilme gücünün elimizde olduğunu anlatan bir mektup yazıyorlar. Bu mektubu okuyup yeni mektuplar yazacak olanlara inanarak.

Engelsiz Sanatçılar ilerleyen zamanlarda da çalışmalarına devam edecekler. Onlar yeni fotoğraflar çekecek, yeni sergiler açacaklar ve siz “biz ne yapabiliriz?” diye sorup cevaplar aradığınız sürece bu dünya daha güzel ve daha yaşanılır bir yer olacak.

Yasemin Şenyurt
yaseminsenyurt@gmail.com
(Bu yazı 22 Mayıs 2009 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi Ankara Eki'nde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder