23 Ocak 2010 Cumartesi

SERÇEV YENİ YERİNDE


Serebral Palsili (Beyin Felçli) Çocuklar Derneği SERÇEV'in açılışı, 15 Haziran 2009’da törenle gerçekleşti.

Derneğin, Cepa / Havelsan arkasında, Mustafa Kemal Mahallesi, 2145 sok. No: 5 adresindeki yeni yerine sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Afsad'ı temsilen fotoğraf eğitmeni arkadaşım Fazlı Öztürk ile beraber gittik. Bizi kapıda Serçev'in Genel Müdürü Serhat AY karşıladı.

Kısa bir süre sonra beklenen diğer konuklar, SP’li çocuklar aileleriyle açılışa gelmeye başladılar. Serçev Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Altan Erkekli ile tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz'in de gelmesiyle yapılan açılış konuşmasının ardından okullarında ve farklı etkinliklerde başarı gösteren SP’li çocuklar alkışlar eşliğinde kutlandılar.

Kutlamaların hemen ardından, tebeşir kullanmakta zorlanan SP’li çocukların kolaylıkla kullanabilecekleri ve eğitimlerine katkıda bulunacak olan “Akıllı Tahta” sisteminin ailelere tanıtımı yapıldı.

Merkezde, ailelerin birbirleriyle olumlu deneyimlerini paylaşarak kaynaşmalarını sağlamak amacıyla SP’li çocukların çalışabilecekleri bir kafe açılması planlanıyor. Bunun yanı sıra doğa ve hayvan sevgisini aşılamak için çocukların oynayabilecekleri, çocuk dostu “Golden Redriver” cinsi bir köpek, bir akvaryum ve bahçede bir Koi Havuzu’nun oluşturulması düşünülmekte.

Dernekte, PS’li çocukların ve ailelerin yaşam kalitesini yükseltmek için grup terapisi, yaşam koçluğu ve farklı ilgi alanlarına yönelik kurslar başlatılacak. Katılımcıların ulaşımını kolaylaştırmak için semtlere servis sağlanacak.

Serçev'in yeni yerini dolaşırken duvarda asılı olan afişlerden ülkemizde 2 milyon SP’li çocuğun olduğunu öğreniyorum. Açılışa katılan bir avuç engelli çocuk sayısına bakınca geri kalan çocukların nerelerde olduğunu ve onlara ve ailelere yardımın nasıl ulaştığını merak ederken Serçev’in Genel Müdürü Serhat AY derneğin katkılarıyla 2006-2007 Eğitim-Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ankara Çayyolu’nda hizmete açılan M.E.V Gökkuşağı İlköğretim Okulu’ndan bahsediyor. Ülkemizde kaynaştırma eğitiminin gerçek anlamda uygulandığı sayılı kurumlardan biri olan okulun 95’i engelli olmak üzere toplam 350 öğrencisi var. Tam gün eğitim veren okulun sınıflarında 5’şi engelli olmak üzere 20 öğrenci bulunuyor. Sadece SP’li çocuklar değil, onların ailelerine de rehberlik edecek olan Gökkuşağı İlköğretim Okulu’na Türkiye’nin dört bir yanından kayıt için sıraya giren çocuk sayısının 300’ü bulmuş.

Serçev’in gerçekleştirdiği diğer ilklerden biri de 2008 yılında Türkiye'deki ilk “Engelsiz Oyun Parkı” projesini Çukurambar'da, Liva Pastanesinin hemen karşısında hayata geçirmiş olması. Serçev böylece bir yandan engelli çocukların rehabilitasyonlarına katkıda bulunacak örnek bir park oluştururken diğer yandan da engelli ve engelsiz çocukların bir araya gelerek kaynaşmalarını sağlamayı hedefliyor.

Dernek farklı nedenlerle okula gidemeyen çocuklar ve onların ailelerine değişik kurs ve eğitimler vermeyi planlıyor.

Merkezde verilecek kurs ve eğitimler:
Engelli çocuklar ve aileleri için verilecek olan kurs ve eğitimler:
Drama, türk sanat müziği korosu, ebru, takı tasarım, fotoğrafçılık, hediyelik eşya, patchwork, İngilizce, yoga, aikido, kişisel bakım ve güzellik, hasta ve yaşlı bakım kursları.

Engelli Çocuklar için verilecek kurs ve eğitimler:
Yüzme, satranç, müzik, bilgisayar, web tasarım ve paket program kullanımı, pasta-kek hamur işleri, ritim, yağlı boya ve resim, seramik, polimer kil ve yaratıcılık, yazarlık, spor (mini golf, özel basketbol, sandalyede futbol, özel bilardo, mini tenis) kursları.

Merkezin sosyal tesisinde planlanan etkinlikler:
Bowling, bilardo, basketbol, dart, satranç, play station, nintendo

SP’li çocuklara ve ailelere umut ışığı olan derneğin web sitesi www.sercev.org.tr
Derneğe yardım için iletişim bilgisi ve hesap numarası aşağıdadır.
Genel Müdür Serhat Ay:serhatay@sercev.org.tr
Türkiye İş Bankası Ankara Şubesi: 4200-55 88888

Nuran Kansu
Okul ve Aile Eğitim Danışmanı
nuran@oncecocuklar.com
(Bu yazı 26 Haziran 2009 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi Ankara ekinde yayınlanmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder